Citeste

Cat de important este sa folosim Cosmetice BIO fara parabeni

Pana de curand nu s-a auzit prea des de termenul de parabeni. Acestia, despre care se discuta atat de mult in ultimul timp pe forumurile si site-urile dedicate produselor cosmetice bio si pericolelor ascunse in spatele etichetelor produselor comercializate in masa in momentul actual, nu se gasesc pe prospect sau in lista de ingrediente sub denumirea de parabeni. Acesta este un truc comun, utilizat si in domeniul alimentar pentru a masca E-urile dupa discutiile ridicate in legatura cu pericolul prezentat de acestea, pe eticheta, substantele fiind trecute sub denumirile stiintifice, pretentioase, pe care putina lume le cunoaste. Pentru a achizitiona produse cosmetice fara parabeni, eticheta trebuie scanata cu atentie pentru a confirma lipsa urmatoarelor substante:
• butyl
• isobutil
• isoprobyl
• methyl
• propyl
Ce sunt parabenii?
Se vorbeste mult despre pericolul ridicat de aceste componente ale produselor cosmetice, mai ales cand este vorba de cosmetice pentru bebelusi, insa foarte putin despre ce sunt parabenii cu adevarat.
Parabenii sunt conservanti folositi intr-o mare varietate de produse cosmetice (vorbim aici despre produsele cosmetice obisnuite, nu produse cosmetice naturiste) pentru a prelungi termenul de valabilitate. Daca industria alimentara nu a demonstrat inca despre conservanti ca sunt substante ce trebuie evitate pe cat posibil, atunci studiile efectuate in ultimul timp pe parabenii din cosmetice o vor face cu siguranta.
Pericolele din spatele cosmeticelor cu parabeni.
Recomandarea de a folosi cosmetice fara parabeni poate parea doar o strategie de marketing a companiilor de produse de igiena personala si produse cosmetice BIO. Situatia devine putin mai serioasa si aceasta acuzatie cade imediat ce sunt introduse in discutie numeroasele studii efectuate in legatura cu efectele pe termen lung ale absorbtiei acestor substante in piele.
Studii vechi de pana la 9 ani, efectuate in 2004, au demonstrat ca, intr-un procent covarsitor de 80% ,tumorile maligne descoperite la pacientele suferind de cancer de san contineau concentratii semnificative de parabeni. Relevanta este atat descoperirea acestor substante in tumori, cat si pozitionarea acestor tumori, in apropierea zonei axilare, acolo unde se aplica zilnic sau chiar de cateva ori pe zi deodorantul, deo stick-ul sau spray-ul preferat.
Corelarea acestor parabeni cu cancerul de san nu este singurul pericol demonstrat al acestor substante. Conform studiilor, parabenii au capacitatea de a da peste cap functionarea normala a hormonilor din corp. Si totusi, 90% din produsele cosmetice de pe piata contin sub o forma sau alta aceste ingrediente periculoase.
Cum ne putem feri?
Raspunsul este simplu, inlocuirea cosmeticelor folosite zilnic cu produse cosmetice bio. Aceste produse cosmetice naturiste vin cu garantia unor ingrediente 100% naturale, ce nu dauneaza organismului uman, fiind vorba de cosmetice pe baza de plante, fara componenti sintetici sau de natura chimica. Problema apare insa in momentul in care marile companii producatoare de cosmetice, simtindu-se amenintate de aparitia acestor alternative naturale si de descoperirea neregulilor din ingredientele folosite deja de zeci de ani, incep sa utilizeze diverse strategii pentru mascarea ingredientelor periculoase.
Multe companii sustin ca produc cosmetice naturale si chiar merg atat de departe incat sa adauge etichete si reclame “fara parabeni” pe produsele care mascheaza in realitate, intr-un fel sau altul, parabenii in lista de ingrediente. Pentru a evita aceste tipuri de cosmetice exista cativa pasi de urmat:
1. Evitarea numelor mari, ale companiilor de cosmetice care produc si distribuie in toata lumea si dedica sume considerabile de bani campaniilor de promovare.
2. Cumpararea produselor de cosmetica si ingrijire de pe site-uri web specializate pe cosmetice organice precum shopeco.ro, care vin cu garantia unor ingrediente 100% naturale. Preturile produselor pot fi putin mai ridicate decat cele ale cosmeticelor obisnuite, insa transparenta este prima indicatie a calitatii. Magazinele de cosmetice bio vor afisa liste clare cu ingrediente si explicatii in ceea ce priveste actiunea fiecarei substante (in general extrase si uleiuri din plante).
3. Indiferent de sursa din care este achizitionat produsul, este intotdeauna recomandat sa se citeasca lista de ingrediente cu atentie, de jos in sus. O alta strategie a companiilor producatoare de cosmetice este listarea ingredientelor daunatoare spre sfarsitul listei, acolo unde ochii devin obositi datorita scrisului mic. De asemenea, in lista de produse cosmetice bio se incadreaza cosmeticele ale caror lista de ingrediente rar depaseste 10 ingrediente. Daca un ingredient din lista este necunoscut, acesta poate fi verificat pe website-uri de specialitate, unde pot fi introduse numele ingredientelor, iar rezultatul cautarii va fi un raport detaliat al grupei din care acestea fac parte si daca sunt sau nu daunatoare sanatatii.

Citeste si