Citeste

Musucul cervical iti spune cand este perioada fertila

O femeie are nevoie sa cunoasca foarte bine variabilitatile ciclului sau menstrual, astfel  pentru a determina zilele fertile pe langa celelalte metode precum metoda calendarului, metoda temperaturii bazale, exista si metoda testului mucusului cervical.

Cum este folosit testul cu mucus cervical?

In decursul unei luni, mucusul produs de vaginul si uterul unei femei poate suferi modificari de structura, in urma variatiei de estrogen si progesteron. Acesta iti arata cat de departe sau de aproape este perioada ta de ovulatie. In fiecare dimineata, sau ori de cate ori te duci la toaleta, sa nu uiti sa iti verifici secretia ce iese din vaginul tau si chiar ii poti pipai cu degetul structura. Daca secretia  se intinde ca un fir de ata inainte de a se rupe, cel mai probabil esti la ovulatie, si esti fertila.

Trebuie sa stii dupa patru zile de la producerea acestei secretii care iti arata ca esti la ovulatie, vei intra in a doua faza de perioada infertila . Cu cateva zile inainte de ovulatie , mucusul este transparent , gelatinos si elastic, cam cu doua zile inainte de aceste schimbari incepe perioada fertila.

Care sunt dezavantajele testului cu mucus?

Este nesigur de a stii natura secretiei daca ai avut de curand un contact sexual. Si asta din cauza materialului seminal care face ca mucusul sa fie diferit si sa fie mai elastic. Acest test nu este cel mai sigur, dar  ajuta foarte mult in combinatie cu alte modalitati de testare a fertilitatii astfel incat sa cunosti mai bine perioada fertila.

Ce se intampla in perioada fertila la femei?

In fiecare luna, hormonii din glanda hipofiza stimuleaza ovarele sa produca un ou sau ovul, acest proces numindu-se ovulatie. Acest lucru se intampla la un interval de 14 zile de la ciclul menstrual, existand o variatie de la femeie la femeie. Odata ce ovulul este produs, el urca in trompele uterine. Daca iti doresti sa ramai gravida, inseamna ca acum e momentul. Ovulul va rezista timp de 24 ore pentru a fuziona cu celula spermatozoida. Spermatozoidul rezista circa 2-3 zile  pentru a patrunde in ovul si pentru a forma impreuna embrionul. Deci aceasta este perioada fetila cand este bine sa aveti contacte regulate daca va doriti un bebelus.

Daca este complicat pentru tine sa calculezi perioada fertila poti sa cauti pe internet un software “calculator perioada fertila” si in care daca introduci mai multe date precum prima zi a ultimei menstruatii, si cate zile are in medie ciclul tau menstrual iti poate estima cand vei avea urmatoarea menstruatie, ziua ovulatiei precum zi zilele din perioada fertila.

Citeste si